Over de proteststem, ongemak, ideologie en een onzichtbaar maar wel belangrijk Europa

Over de proteststem, ongemak, ideologie en een onzichtbaar maar wel belangrijk Europa

28 juni 2024 – “Er werd nauwelijks campagne gevoerd voor de Europese verkiezingen en er was geen media-aandacht. Vergelijk het eens met de verkiezingen in de VS. We besteden een hele pagina in de krant aan de voorverkiezingen in een willekeurige Amerikaanse staat en over onze eigen verkiezingen delen we niets. Waarom kunnen we geen fatsoenlijk debat voeren over Europa? Waarom is er geen geld voor verslaggeving in Brussel? Waarom werd het lijsttrekkersdebat in Maastricht niet live uitgezonden? Waarom vinden journalisten en burgers de Tweede Kamer of de Amerikaanse verkiezingen belangrijker?”

Onder toeziend oog van de Triceratops en met zicht op de historische tafel waaraan het Europees Verdrag is getekend, opende Martin Unfried afgelopen woensdag het debat. Dat deed hij vooral door zich dingen af te vragen. Later die avond probeerden de sprekers en het publiek daar antwoorden op te vinden.

Het schuurde somt. Het ongemak was af en toe voelbaar. En telkens als het over grensoverschrijdende samenwerking of de positie van de grensregio ging, boog het gesprek weer terug naar de Nederlandse situatie. Proteststemmers die zich niet gehoord voelen. Politici die niet snappen wat er leeft. Of PVV-stemmers nou wel of geen domme keus hebben gemaakt.

Het was een hele interessante avond met veel verschillende standpunten. Ook al verdween het oorspronkelijke onderwerp soms uit beeld, iedereen ging absoluut met stof tot nadenken naar huis.

Paul van der Veer was weer aanwezig als fotograaf en maakte prachtige beelden.

Een uitgebreid verslag en een fotogalerij volgen later!