Onze Sphinx Special in De Limburger en wat we er zelf van vonden

Onze Sphinx Special in De Limburger en wat we er zelf van vonden

29 augustus 2024 – Maastrichts debat over de schuldenindustrie: ‘Geld verdienen aan armoede, kán dat zomaar?’ kopt De Limburger de ochtend na onze Sphinx Special bij Lumière Cinema. Het artikel is hier te lezen voor mensen met een abonnement.

Wat we zelf als antwoord op de vraag uit de kop kunnen geven: de meeste aanwezigen vonden dat de hoeveelheid geld die aan mensen met schulden kan worden verdiend, drastisch omlaag moet. Natuurlijk, bewindvoerders en hulpverleners moeten een boterham verdienen. Maar schulden doorverkopen en de schuldbedragen met boetes en vorderingskosten razendsnel fors laten oplopen, zou niet moeten kunnen.

Het kwaad dat afterpay heet

Waar de sprekers en de mensen in de zaal het ook over eens waren: ‘afterpay’ is een debiele uitvinding. Vooral als minderjarige jongeren er vrij makkelijk gebruik van kunnen maken. Een zeventienjarig meisje dat in het publiek zat, vertelde dat ze op school helemaal niets leren over omgaan met geld. En dat veel leerlingen in haar klas wél de nieuwste iPhone kopen, soms met afterpay. Maar moet het leren omgaan met geld bij de scholen liggen, of begint dat toch thuis? Veel mensen uit de zaal vonden dat de verantwoordelijkheid in de eerste plaats bij ouders ligt. Er wordt al heel veel van de opvoeding aan scholen overgelaten

Over andere zaken verschilden de meningen. Bijvoorbeeld in hoeverre we mensen met schulden bij het handje moeten nemen en of bedrijven en overheden makkelijker schulden moeten kwijtschelden. Een schuld kan je ‘overkomen’ door een scheiding, baanverlies of identiteitsfraude. Maar er zijn ook veel mensen die minder slimme keuzes maken. Zoals je zorgverzekering niet betalen omdat je je kind(eren) allerlei dure spullen wil blijven geven. Ook die mensen wil je helpen, maar hoe doe je dat het beste?

De weg vooruit

Hoe dan ook. Zaken rondom schulden kunnen anders, zaken kunnen beter, zaken kunnen sneller. En daar zijn al stappen voor gezet, zoals vroegsignalering en het verkorten van de wettelijke schuldsanering.

We hadden er nog uren over door kunnen praten, maar op enig moment was het écht tijd om te gaan.

Hopelijk tot ziens bij het volgende debat!