BANG!

BANG!

21 januari 2012, 13:00 - 15:00

Locatie Centre Ceramique


Co-productie van Sphinx en De Veenfabriek

In samenwerking met De Veenfabriek presenteert Sphinx muziektheater en een debat over de kloof tussen burgers en politiek. Op donderdag 19 en vrijdag 20 januari speelt De Veenfabriek haar muziektheatervoorstelling ‘BANG’ in de Raadzaal (Mosaeforum). Op zaterdag 21 januari gaat Sphinx in gesprek over het thema van ‘BANG’ in het Centre Céramique: het volk vertegenwoordigen … hoe doe je dat?

BANG – de voorstelling
De eerste muziektheatervoorstelling in het kader van Geloof – Ongeloof is BANG. In de gemeenteraadszalen van steden in Nederland onderzoekt de Veenfabriek de ongerustheid, de onvrede en de gevoelde noodzaak voor radicale verandering die een groot deel van de Nederlandse bevolking in haar greep houdt. Niet om er afstand van te nemen, maar om het beter te begrijpen. De gemeenteraadszaal is hiervoor de geëigende plek, omdat de politiek een belangrijke rol speelt in het kanaliseren, of in het aanjagen van deze gevoelens. In samenwerking met de toneelschrijvers Gerard Jan Rijnders en Rob de Graaf, de auteur Peter Verhelst en de dichter Arjen Duinker wil de Veenfabriek met BANG geen politiek bedrijven, maar worden verschillende angstgevoelens aangeroerd die onze samenleving momenteel beheersen, zodat we tot inzicht kunnen komen in wat ons de laatste jaren uit elkaar drijft.

**** De Volkskrant gaf 4 sterren en schreef: “Geloven we nog in de samenleving? Deze voorstelling snijdt die vraag op een slimme en ook heel geestige manier aan. […] Niks opgeheven vingertje, maar met betrokkenheid. En de raadzaal is dan bepaald geen gekke plek.”

BANG – het debat
In het debat gaan volksvertegenwoordigers onderleiding van Sjaak Koenis (hoogleraar politieke cultuur) met elkaar en het publiek in debat over de kwaliteit van de democratie. Centraal staat de vraag: Het volk vertegenwoordigen … Hoe doe je dat? Wat doen volksvertegenwoordigers met het (res)sentiment van burgers die zich niet gehoord voelen? Hoe gaan zij om met bewegingen waarin burgers zichzelf tegenover de politiek organiseren? Hoe brengen zij hun ‘woordvoerderschap’ in de praktijk? Hoe weten zij wat hun achterban wil en vindt? En hoe organiseren burgers zelf vormen van woordvoerderschap?

Sprekers: PVV, Seniorenpartij, Partij van de Arbeid e.a.

BANG – waar en wanneer?
De voorstelling: donderdag 19 en vrijdag 20 januari, 20:00 uur, Raadzaal (Mosaeforum). Reserveringen: www.theateraanhetvrijthof.nl en 043-350 55 55 (di t/m za 12.00 – 18.00 uur).
Het debat: zaterdag 21 januari, 13:00 uur, Centre Céramique (toegang gratis)

Kijk voor meer informatie over Sphinx en actuele informatie op:
www.sphinxmaastricht.nl / twitter.com/#!/mstrchtsphinx / facebook.com/sphinxmaastricht

Meer persinfo (niet voor publicatie):
Bernike Pasveer / Inge Römgens
e. info@sphinxmaastricht.nl
t. 06-29 49 30 27 / 06-46 78 30 21