Corrupt! (ihkv De Revisor)

Corrupt! (ihkv De Revisor)

28 februari 2016, 15:30 - 17:00

Locatie Parkstad Limburg Theaters


Scroll naar beneden voor het fotoverslag

Met Theu Boermans (regisseur De Revisor), Hans Goossen (onderzoeksjournalist Dagblad de Limburger, co-auteur El Rey – winnaar beste journalistieke boek van 2014) en Hans Nelen (hoogleraar Criminologie, UM)

Moderator: George Vogelaar

Locatie: Parkstad Limburg Theaters
Tijd: 15:30u – 17:00u
Toegang: gratis

We lezen het dagelijks in de krant: bestuurders die zichzelf verrijken, laten fêteren, steekpenningen accepteren en op veel te grote voet leven. Ver hoeven we niet te zoeken binnen Limburg. Maar ook daarbuiten is gesjoemel aan de orde van de dag.

Tijd voor een debat. Corrupt! is een uniek samenwerkingsproces tussen Debatcentrum Sphinx en Parkstad Limburg Theaters en vindt plaats in Theater Heerlen. Thema’s die onder andere aan bod komen zijn: wat is corruptie? waar ligt de grens op de glijdende schaal tussen acceptabel en ongeoorloofd? Hoe ver mag je als politicus of ambtenaar gaan in afspraken met criminelen om misstanden aan het licht te brengen, en ook: bestaat er zoiets als een Limburgse politieke cultuur die corruptie vergemakkelijkt, vergeleken met de landelijke politiek?

Corrupt! is het voorprogramma van De Revisor – een komisch toneelstuk over corrupte lokale ambtenaren. Over macht, hebzucht en het genot van graaien. In een provinciestad heeft de bestuurlijke elite het prima voor elkaar. Men schuift elkaar baantjes toe en accepteert links en rechts wat smeergeld. Dan wordt de komst van een revisor – een overheidsinspecteur – aangekondigd. Ze zien echter de verkeerde persoon aan voor deze revisor en leggen de verkeerde in de watten. Als deze man de zaak doorkrijgt besluit hij het spel mee te spelen, en gaat hij er met hun geld vandoor. De bedrieger wordt bedrogen. De Revisor houdt de kijker een spiegel voor: wat zou jij doen als je de kans kreeg? In werkelijkheid blijken veel morele grenzen rekbaar.

 

Fotoverslag

© Moniek Wegdam