De asielzoekmachine: het asielbeleid, kinderen en hun rechten

De asielzoekmachine: het asielbeleid, kinderen en hun rechten

25 mei 2016, 19:30 - 22:00

Locatie Centre Ceramique


Scroll naar beneden voor foto’s en verslag

Onder leiding van Bahram Sadeghi

Op 25 mei organiseert Debatcentrum Sphinx in samenwerking met de Asielzoekmachine een publieksbijeenkomst over het asielbeleid voor kinderen. Centraal staat de vraag of en hoe de Rechten van het Kind worden vertaald in de praktijk van de opvang van kinderen. Wat wordt er wel en niet gedaan? Hoe zit het met hun veiligheid, hun onderwijs, hun plezier in het leven, hun vooruitzichten? Wat zijn hun ervaringen? Wat hebben ze nodig?
Debatcentrum Sphinx en de Asielzoekmachine onderzoeken samen met kinderen, experts en publiek deze kwestie door middel van interviews, brainstormsessies en debat.

In de middag vindt een besloten bijeenkomst plaats waarbij jonge asielzoekers onder begeleiding zelf aan de slag gaan door middel van knutselprojecten en het maken van filmreportages. Dit resulteert in een tentoonstelling en een concept-manifest met actiepunten en suggesties.

In de avond vindt een publieke bijeenkomst plaats, waar publiek samen met experts en andere betrokkenen thema’s uit het asielbeleid voor kinderen nader bespreken. Met bijdragen van o.a. Marieke Sleijpen, onderzoeker naar veerkracht bij jonge asielzoekers, Safoura Ghaeminia, voormalig amv (alleenstaande minderjarige vreemdeling) en nu onderzoeker naar ama’s, en Moos Pozzo, werkzaam bij De Vrolijkheid in azc Heerlen. De bijeenkomst bestaat onder andere uit interviews en groepsdiscussies en maakt tevens gebruik van de resultaten van het middagprogramma. Aan het eind van de avond wordt het manifest aangeboden aan Burgemeester Annemarie Penn-te Strake. Daarna reist het mee naar de slotmanifestatie, op 20 juni, van De Asielzoekmachine.

Deze dag komt tot stand dankzij bijdragen van J&S Changemakers, Jos Netto en Mohamad Garrout, Stichting de Vrolijkheid, Coffeelovers, Gemeente Maastricht, Moos Pozzo, United World College, en vele anderen. Ook maakten vier jonge AZC-bewoners een bijzondere korte film over het kinderpardon.

De Asielzoekmachine is een landelijk project dat samen met het Nederlandse publiek op zoek gaat naar antwoorden op de vragen: werkt ons asielbeleid? En hoe zouden we eigenlijk willen dat het werkt? Het project bestaat uit een webdocumentaire, tentoonstellingen, een radio- en tv-documentaire en publieksbijeenkomsten in het hele land.

Verslag

Persbericht Gemeente Maastricht

Fotoverslag

© Kenneth Tan