De pleinen van de Stad

De pleinen van de Stad

15 november 2011, 20:00 - 22:00

Locatie Centre Ceramique


Foto’s: Kenneth Tan

De inrichting van de openbare ruimte: commercie, feest, leegte, protest?

Het is nog zacht maar de dagen worden korter. Op het Vrijthof verschijnen de ijsbaan, de stalletjes met glühwein en gebreide mutsen. Aan bomen en straatlantaarns worden de blauwe lichtjes opgehangen die straks de koude winteravonden in Maastricht zo sprookjesachtig zullen verlichten. Dan kunnen we weer gaan zwieren en lachen, gaan drinken en kopen, gaan omfietsen of onze ergernis verbijten.

Pleinen van de Stad gaat over deze invulling van het Vrijthof door Magisch Maastricht. En over de andere pleinen van de stad. Van wie zijn de pleinen van de stad eigenlijk? Wat kunnen wij, inwoners en passanten, er doen of laten, en wat niet? Wat vinden we mooi, wat vinden we lelijk? Wat ‘hoort’ op een plein en wat absoluut niet? Kan zo’n norm ook worden ondergraven? Welke ruimte willen wij aan commercie geven? En welke aan cultuur? En wat mag er gezegd worden op de pleinen? Door wie, hoe en waarover? Sphinx nodigt iedereen uit die een hart voor de pleinen in Maastricht heeft om zijn mening te laten horen.

Vooraf zal kunstenaar Nick Steur op Plein 1992 de openbare ruimte op zijn manier innemen. In Centre Céramique zullen vervolgens een aantal sprekers Magisch Maastricht presenteren. Daarna komen alternatieve visies op het Vrijthof en de andere pleinen aan bod: we maken kennis met de visies van een Vrijthofbewoner, een architect en een kunstenaar/filosoof. Ike Kamphof verzorgt een filosofisch intermezzo. De avond wordt afgesloten met een levendig debat over de invulling van onze pleinen in Maastricht.

Nick Steur: Tijdens de Pleinen van de Stad zal een kleine proeve te zien zijn van het werk van performance kunstenaar Nick Steur. Nick stapelt met de concentratie van een zenmeester natuurstenen op elkaar. In december gaat zijn voorstelling Exodus xx, 25 in Het Huis van Bourgondië in première. (zie: www.nicksteur.com)

Piet Nelissen: Piet Nelissen heeft, net als veel bewoners van Maastricht, hart voor het Vrijthof. Vanuit de stichting Vrijthof Binnenste Buiten pleit hij voor een mooi, authentiek plein.

Peter Peters: Peter Peters is lector Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten aan de Hogeschool Zuyd. In zijn werk  vraagt hij zich af hoe en waarom kunst en cultuur publiek gemaakt kunnen en moeten worden. En welke plekken zijn daarvoor geschikt? Alleen theater en museum of ook plekken zoals het internet of de kinderkopjes in de stad? (zie:http://www.hszuyd.nl/view_subsite.jsp?content=43670)

Ike Kamphof: Ike Kamphof is filosofe aan de Universiteit Maastricht en zal tijdens de Pleinen van de Stad ons doen nadenken over hoe de vreemden die we op straten en pleinen (niet) treffen ons nader staan dan we misschien denken. (zie: http://www.fdcw.unimaas.nl/staff/default.asp?id=167&page=1)

Monique Jongen: Monique Jongen is van restaurant Fameuse aan het Vrijthof en is een van de ondernemers die Magisch Maastricht op het Vrijthof – van kraampjes tot elektriciteit, van ijsbaan tot afval – organiseert. Zij vertelt waarom die levendigheid op het plein in de Maastrichtse winter zo belangrijk is voor de stad.

Bart Claessen: Bart Claessen is landschapsarchitect/buitenruimte-ontwerper bij de gemeente Maastricht. Hij adviseert over herinrichting van bestaande buitenruimtes maar vertegenwoordigt de gemeente ook in discussies over de vormgeving van de openbare ruimte op de A2-tunnel. En hij weet ook van alles over concrete zaken als openbare verlichting, terrassenbeleid, of sport- en speelbeleid, maar ook bijvoorbeeld over ‘beren in het stadspark’.

Geert Coenen: Geert Coenen is architect en werkzaam bij architectenbureau  Jo Coenen . Zo heeft hij o.a. Mosae Forum in Maastricht en de Smalle Haven in Eindhoven ontworpen (zie: http://www.eindhoven.nl/inwonersplein/algemeen/Architecten-Smalle-Haven-Geert-Coenen.htm.)