Klimaatverandering: het gevaar van water voor Maastricht

Klimaatverandering: het gevaar van water voor Maastricht

11 december 2024, 19:30 - 21:30

Locatie Centre Céramique


Het gevaar van water; geen nieuw thema voor de Maastrichtenaar, wiens stad doorkruist wordt door de Maas. De rivier die in 1993 en 1995 buiten haar oevers trad en vooral de dorpen Itteren en Borgharen trof. Deze overstromingen lieten een grote indruk achter.

Tegelijkertijd is het vraagstuk ‘watergevaar’ in de beeldvorming vooral verweven met de Nederlandse kusten, dijken en de delta. Dan maken we grappen over ‘al die Hollanders’ die dan als klimaatvluchteling in Limburg moeten komen wonen. Als we de plaatjes bekijken van de Nederlandse gebieden die onder NAP liggen en die bij stijging van de waterspiegel door klimaatverandering in gevaar komen, voelen we ons veilig. Of wanen we ons veilig?

Opgelucht ademhalen?
Het wordt steeds duidelijker dat het gevaar van water concreter én reëler wordt voor onze stad. Extreme regenval veroorzaakte in 2021 een ramp in met name gemeente Valkenburg en gemeente Meerssen. Delen van Maastricht stonden op het punt om te overstromen; het Maastricht UMC+ maakte plannen voor evacuatie. Onze stad kwam er goed vanaf. Maar kunnen we écht opgelucht ademhalen?

Extreme regenbuien zijn er steeds vaker en dat heeft consequenties: het riool kan het niet aan, kelders overstromen, putdeksels schieten los, verkeer raakt ontregeld. Naast de dreiging van de Maas, die bij extreme omstandigheden kan overstromen, kennen we nu dus ook het gevaar van het hemelwater dat we niet verwerkt krijgen.

Is Maastricht zich hier – van inwoner en ondernemer tot organisaties en overheid – voldoende van bewust? Welke perspectieven zien we om het watergevaar af te wenden? Hoe wordt er in de stad, in de regio en over de grens samengewerkt op dit gebied? Met alleen supersympathieke initiatieven zoals gratis regentonnen uitdelen en operatie steenbreek/tegelwippen gaan we het waarschijnlijk niet redden.

Sprekers
Hierover gaan we op 11 december het debat aan, ingeleid door Hans Mommaas. Hij is voormalig directeur van het Planbureau van de Leefomgeving en emeritus hoogleraar Regional Sustainability Governance. Vincent Frenken, maatschappelijk werker bij Trajekt is één van de gasten. Hij speelde samen met zijn collega’s een cruciale rol voor buurtbewoners bij de overstromingen van 2021. Een artikel waarin Vincent aan het woord komt over sociaal werk en klimaatrampen, lees je hier.

Andere sprekers deze avond zijn:

Martijn Blaas, landschapsarchitect bij bureau VERBEEK. Hij adviseert (onder andere) overheden bij klimaat- en watervraagstukken.

Gerard Wijnands, beleidsmedewerker ‘stedelijk water’ bij gemeente Maastricht.

Marco Luijten, programmamanager ‘Water in Balans’ bij Waterschap Limburg.

Meld ja aan met een mailtje naar info@debatcentrumsphinx.nl