Nacht van de dictatuur

Nacht van de dictatuur

10 september 2015, 19:30 - 22:00

Locatie De Brandweer


Verslag

De dictatuur ontvlucht … Welkom in Maastricht?

Vluchtelingendebat i.h.k.v de Nacht van de Dictatuur, i.s.m het Geluid en Docfest.

Moderator: Bahram Sadeghi
Met: Marcel Kurpershoek (diplomaat-journalist & voormalig VN-gezant voor Syrië) en Ayham Mardini (woonbegeleider bij AZC Maastricht, ontvluchtte Syrië in 2013 met zijn gezin)

Op de vlucht voor een dictatuur en op zoek naar een veilig leven belanden ze in heel Europa, ook in Maastricht: vluchtelingen uit landen als Syrië en Eritrea. Asielzoekerscentrum Overmaze in het Maastrichtse Limmel herbergt er momenteel zo’n 600.

Over de komst van vluchtelingen heeft iedereen een mening. Kranten staan er dagelijks bol van, discussies blijven oplaaien. Maar wat weten we eigenlijk van het bestaan dat mensen ontvluchten, en over hoe het is om op een nieuwe plek een nieuw bestaan en een nieuwe toekomst op te bouwen? Wat nemen mensen mee uit de dictatuur, wat raken ze kwijt? Hoe vergaat het vluchtelingen en hun ‘nieuwe buren’ (de Maastrichtenaren, en specifiek de mensen uit Limmel)? En welke rol spelen media in de beeldvorming over het bestaan dat mensen ontvluchtten en weer opbouwen?

Hierover organiseren debatcentrum Sphinx en Het Geluid samen het debat De dictatuur ontvlucht …. Welkom in Maastricht?

Theatergezelschap Het Geluid verzorgt een korte performance rondom het thema vluchtelingen en na afloop kunt u, met dank aan Docfest, door een virtual reality-bril ervaren hoe het leven in een vluchtelingenkamp eruit ziet.

Toegang is gratis, iedereen is welkom!


Fotoverslag

© Kenneth Tan