OHLALA! EUROPA!

OHLALA! EUROPA!

13 mei 2014, 19:30 - 21:30

Locatie Centre Ceramique


Sphinx in samenwerking met Europe Direct Maastricht organiseert een openbaar lagerhuis-debat over Europa. Ruim een week later, op 22 mei, zijn de Europese Verkiezingen. Wat betekent de Europese gedachte anno 2014? Waar zijn mensen trots op en wat kan beter? Maastrichtenaar, Limburger, Nederlander, Europeaan: wie herkent zich waarin? En waarom? Rond dit soort vragen gaan jong en oud leiding van George Vogelaar in debat. Van 20:00 tot 22:00 uur in Centre Céramique.

In de bijeenkomst gaan we op zoek naar het Europa gevoel. Wat is dit nu en waarin manifesteert zich dit? Wanneer haken mensen af en wanneer voelen ze zich juist verbonden met Europa, als Europeaan? En we gaan na of er sprake is van een generatiekloof: de Europese waarden zijn misschien niet meer zo van belang voor de jongeren. Of juist andersom: terwijl ouderen vasthouden aan landsgrenzen, zijn grenzen voor internettende jongeren misschien helemaal niet meer relevant.

Dit doen we aan de hand van stellingen waar 3 debating-teams en het publiek zich over buigen. De stellingen komen voort uit het vele werk van Dagblad De Limburger naar hoe Limburgers aankijken tegen Europa. Naast deze samenwerking met De Limburger, worden Sphinx en Europe Direct Maastricht deze keer bijgestaan door:

  • 1.
    een team van studenten European Studies van de Hogeschool Zuyd
  • 2.
    jongeren van Model European Parliament Limburg.

Gastsprekers zijn Andy Klom, vertegenwoordiger van de Europese Commissie in Nederland en Johan van de Beek, journalist Dagblad De Limburger, onder andere over de betekenis van Europa voor Limburg en de ‘Limburgse’ identiteit.

Sphinx is er voor debat, verbeelding & verbinding. Dè plaats in Maastricht waar burgers uit alle hoeken van stad en omstreken met elkaar en deskundigen van gedachten wisselen, luisteren, debatteren en werken aan kwesties die ertoe doen, op manieren die verschil maken. Ga voor meer informatie naar rwww.sphinxmaastricht.nl.

Europe direct Maastricht is er voor al uw vragen, gratis folders en literatuur over en van de instellingen van de EU. Het is te vinden op de 2e etage van Centre Céramique. http://europa.eu/europedirect/ of bel gratis naar 00800 67891011