Requiem voor een huis

Requiem voor een huis

16 december 2012, 19:00 - 21:00

Locatie Centre Ceramique


Het ‘Huis van Bourgondië’ staat deze avond symbool voor alle culturele broedplaatsen. Directe aanleiding voor deze avond is de ‘dood’ van het Huis van Bourgondië in Maastricht, een van de 11 theaterproductiehuizen die ons land rijk was, en die ten val zijn gekomen in de recente bezuinigingsronde. En met hen een eindeloze lijst andere organisaties, gezelschappen, instellingen, individuele kunstenaars.

Discussie met: Piet Menu (directeur Brakke Grond en ex-Huis van Bourgondië), Jacqueline Oskamp (muziekjournalist/publicist oa De Groene Amsterdammer, de Volkskrant en Vrij Nederland), Peter Peters (kunstlector Hogeschool Zuyd, senior lecturer Maastricht University), Roy Cremers (www.voordekunst.nl); o.l.v. Simone van Trier (Gert Staal is ziek). Met saxofoonkwartet A Meuse.

De centrale vraag in die discussie is: waar ligt de ‘verantwoordelijkheid’ voor het levend houden van het culturele landschap, voor culturele vernieuwing?

Is het kunstenaars, maar ook het publiek, niet te makkelijk geweest of gemaakt in de afgelopen decennia om talent te doen opbloeien, experimenten te doen, kunst te consumeren?
Hoe het gat dat voormalig staatssecretaris Zijlstra heeft gecreëerd – waarin de overheid zich terugtrekt, de markt neigt naar sponsoring van wat toch al weerbaar is, de burgerij achterover leunt in afwachting van wat gaat komen, en aanstormend talent dus volledig op zichzelf lijkt teruggeworpen te zijn – te dichten?
Zien we initiatieven ontstaan die hoopvol stemmen? Valt er te leren van vormen die achter ons liggen? Wat zou de overheid moeten doen?
Of kunnen we blind vertrouwen op de kracht van markt & talent?

Meer informatie: http://www.sphinxmaastricht.nl/ | 19:30 – 21:30 | Centre Céramique | Avenue Céramique 50 Maastricht | Gratis