Scherpte – diepte

Scherpte – diepte

10 november 2013, 14:30 - 16:30

Locatie Centre Ceramique


fotorechten: Kenneth Tan

Scherpte/Diepte: De Fotojournalist, de Smartphone, en de Waarheid

Discussie met Micha Bruinvels (World Press Photo), Daimon Xantopoulos (fotograaf), Ton Hendriks (auteur van Beeldspraak), en Arno Haijtema (redacteur Volkskrant), o.l.v. Simone van Trier.

Op 21 augustus j.l. verschenen op internet ontelbare foto’s en filmpjes van de grote gifgasaanval in Syrie. Allemaal gemaakt en ‘op internet gezet’ door Syrisch burgers, vanaf hun smartphone. Bert Wagendorp schrijft in de Volkskrant: “We zien de gruwelijke details, maar het zicht op de grote werkelijkheid erachter is ons ontnomen, doordat er in Syrie bijna geen journalisten meer zijn”. Wagendorp suggereert hier dat de ‘echte journalistiek’ inzicht kan maken, verhalen kan vertellen, ons verder kan laten kijken dan de ‘gruwelijke details’.

Maar kan en doet de fotojournalistiek dat nog wel, dieper inzicht bieden in die grote werkelijkheid? Hoe dan? En: welke werkelijkheid, welke waarheid, krijgen wij te zien – in het licht van eindeloze technische en historische manipulatie? En: hoe kan de professionele fotojournalistiek nog verschil maken ten opzichte van de ‘smartphone-journalistiek’? En: hoe zit het eigenlijk met de World Press Photo-tentoonstelling zelf? Welke visie(s) op de rol van de fotojournalistiek zit(ten) besloten in de tentoonstelling?

Met op de achtergrond de World Press Photo tentoonstelling, praten we over deze onderwerpen met deskundig panel en met het publiek.

Zie:
PhotoQ: Jury World Press Photo kiest tussen vele kwaden
www.photoq.nl/articles/nieuws/actueel/2013/02/15/jury-world-press-photo-kiest-tussen-vele-kwaden/
Jan Banning: Icoon of cliché? – fotojournalistiek en World Press Photo 2013
http://www.photoq.nl/articles/discussie/cliches-en-iconen/2013/04/22/icoon-cliche-fotojournalistiek-en-world-press-photo-2013/
Ton Hendriks: Is het tijd voor een World Documentary Photo?
http://www.photoq.nl/articles/discussie/cliches-en-iconen/2013/04/22/icoon-cliche-fotojournalistiek-en-world-press-photo-2013/
Voor informatie kunt u contact opnemen met:

Bernike Pasveer (Sphinx): 0629493027
Miriam Mordang (Centre Céramique): 0433506500