Stadsgesprek

Stadsgesprek

06 oktober 2013, 14:30 - 16:30

Locatie Centre Ceramique


Felix Meurders in gesprek met Theo Bovens (Gouverneur)

fotorechten: Moniek Wegdam

Zondagmiddag 6 oktober organiseert Sphinx het jaarlijkse, openbare stadsgesprek waarbij journalist Felix Meurders in gesprek gaat met een bekende Limburger. Dit jaar met Theo Bovens, de Commissaris van de Koning in Limburg. Felix Meurders zal ervoor zorgdragen dat wij onze gouverneur nòg beter leren kennen:

Wie is Bovens eigenlijk? Wat drijft hem?
Wat doet de provincie en wat hebben we eraan?
Hoe ziet een normale werkdag van de Commissaris van de Koning eruit?

Is politiek anno 2013 nog wel leuk? Het CDA – de partij van Bovens – is gekrompen en veel mensen voelen zich niet meer gerepresenteerd door de politici waarop zij hun stem uitbrengen. De minister president heeft, naar men zegt, nauwelijks visie; heeft de Commissaris van de Koning dat wel? En hoe voelt het eigenlijk om Gouverneur te zijn in dè PVV-provincie bij uitstek.

Bovens is trots dat hij een Limburger is, en wil af van de Calimero-houding en het misplaatst chauvinisme. Hij heeft het over Limburgerschap. Wat bedoelt Bovens hiermee – en wat vinden de burgers van Limburg daarvan?

Grensoverschrijdende Europese samenwerking – daar zet Bovens zich bovenmatig voor in. Hij onderzoekt waar de grensligging van Limburg kansen biedt en waar deze problemen oproept. Wat zijn die kansen en problemen? Een mooie kans was de nominatie Culturele Hoofdstad van Europa voor Maastricht & Euregio. Doet de afwijzing pijn als voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg? En wat is eigenlijk “plan B”?