Tegenlicht Meet Up #6: Kunst als activisme

Tegenlicht Meet Up #6: Kunst als activisme

24 januari 2017, 19:30 - 21:30

Locatie De Brandweer


Onder leiding van Bahram Sadeghi 
Panel: Merel Willemsen (oprichter STAFF_ROOM, belangenorganisatie voor activistische kunstenaars), Saskia van Stein (directeur Bureau Europa) en Yuri Veerman (kunstenaar, ontwerper)

Activistische kunst is de laatste jaren aan een grote opmars bezig. Onze toenemende consumptiemaatschappij, uitputting en opwarming van de aarde en sociale ongelijkheid zijn onderwerpen die regelmatig aan bod komen in geëngageerde kunstprojecten. Dat roept lof én vragen op. Kunnen kunstenaars dit soort ontwikkelingen zichtbaar maken voor een breed publiek en hier zelfs verandering in brengen? Zijn kunstenaars die sociale processen ‘vormgeven’ nog wel kunst aan het maken en doet de vraag “wat kunst is’’ er nog wel toe? Hoe moet deze kunstvorm worden gefinancierd?

In de recente aflevering ‘Cultuurbarbaren’ van VPRO Tegenlicht wordt de maatschappelijke positie van de kunstenaar aan de orde gesteld. In de Tegenlicht Meet Up bekijken we gezamenlijk de aflevering en praten we met publiek en gasten na over de kwesties die in de aflevering naar voren komen.