Tegenlicht Meet Up | Groen Goud

Tegenlicht Meet Up | Groen Goud

12 mei 2015, 19:30 - 21:30

Locatie De Brandweer


Met: Edith Lammerts van Bueren (voorzitter Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding, RIDLV), Ignace Schops (landschapsdeskundige), Ilse Verhoijsen (vice-voorzitter Limburgs Agrarisch Jongeren Komité, LAJK) en Brigitte Kroonen (praktijkonderzoeker bodemgezondheid, PPO Vredepeel)
Moderator: Frans Pollux

Kunnen we de aarde herstellen? We zijn met ons biologisch voedsel en groene keurmerken milieubewuster dan ooit. Maar hoe vaak denken we eigenlijk aan de grond waarop dat groene voedsel moet groeien? Of aan ecosystemen die beschadigen? Op verzuurde, uitgedroogde grond groeit en leeft niks. Zulke grond ‘verwoestijnt’, raakt onherstelbaar uitgeput. Dat gebeurt overal: in het buitenland, maar net zo goed bij de boer om de hoek. Zoals in Flevoland, waarover de RIDLV midden april in een alarmerend rapport concludeert dat de kwaliteit van haar jonge bodem – bekend staand als vruchtbaarste van Nederland – drastisch achteruit holt. Maar wat als je nou net dát tegengaat, en die grond ecologisch herstelt? Is dat haalbaar, duurzaam, en creëert het een economische impuls?

Daarover organiseert debatcentrum Sphinx in samenwerking met het CNME (Centrum voor Natuur en Milieu Educatie) een VPRO Tegenlicht Meet Up: Groen Goud II. Op dinsdag 12 mei kijken we om 19:30 samen de documentaire in De Brandweer (inloop 19:00), waarna we met elkaar en de gastsprekers in debat gaan.

Toegang is gratis, iedereen is welkom!