Tegenlicht Meet-Up: Kijken naar de rijken

Tegenlicht Meet-Up: Kijken naar de rijken

03 juni 2020, 19:30 - 21:30

Locatie De Brandweer


Naar aanleiding van de op 29 maart uit te zenden VPRO-documentaire ‘Kijken naar de rijken’ organiseert Debatcentrum Sphinx op woensdagavond 8 april een Tegenlicht Meetup in de Brandweerkantine.

In deze aflevering van Tegenlicht betoogt de Amerikaanse schrijver en politiek analist Anand Giridharadas dat een groep van zeer rijken belasting ontwijkt door veel geld te geven aan goede doelen, kunst en cultuur. Hij stelt onder meer dat vermogenden beter (veel meer) belasting kunnen betalen dan geld wegsluizen naar filantropische doelen. Daarmee ondergraven ze publiek toezicht en dus onze democratie, en wordt de kloof tussen arm en rijk alleen maar groter.

Maar je zou ook kunnen betogen dat, ook in Nederland, de filantropie de gaten vult die de zich terugtrekkende staat, met een beroep op de zegeningen van marktwerking en burgerparticipatie laat vallen, bijvoorbeeld in de zorg, de wereld van kunst en cultuur, ontwikkelingssamenwerking, en dergelijke. Filantropie wordt dan een bijdrage aan een betere wereld.

Hoe erg is het onzichtbaar wegsluizen van vermogen naar filantropische doelen? Hoe moeten we de filantropie zien: als belastingontduiking van de superrijken en een bedreiging van de democratie, of juist als belangrijke bijdrage aan een betere wereld?

Op 8 april kijken we eerst samen de Tegenlicht documentaire, en gaan dan in debat. Praat en luister mee!

Met o.a. Paul Smeets (Maastricht University), Jos van Hezewijk (auteur van “Superrijk in de Lage Landen”) en Karl van den Broeck (hoofdredacteur van Apache, de (Vlaamse) nieuwssite voor onderzoeksjournalistiek).

De avond wordt geleid door George Vogelaar.

 

Datum: 8 april 2020
Aanvang: 19.30 uur
Locatie: Brandweerkantine Maastricht
Toegang gratis, reserveren niet nodig