Tegenlicht Meet-Up: Shoppen volgens China

Tegenlicht Meet-Up: Shoppen volgens China

28 juni 2018, 19:30 - 21:30

Locatie Filmtheater Lumiere


Op donderdag 28 juni organiseert Debatcentrum Sphinx een Tegenlicht Meet-Up naar aanleiding van de aflevering ‘Shoppen volgens China’. Gedurende deze avond laten experts hun licht schijnen over dit voor ons vaak mysterieuze en wellicht zelfs onbegrijpelijke land in het Verre Oosten dat in rap tempo de wereld verovert.

Grote Chinese webshops als Alibaba en Tencent veroveren geleidelijk aan een steeds grotere positie op de wereldmarkt. Niet alleen Aziaten, maar ook steeds meer Europeanen lijken de verleiding van spotgoedkope spullen die tot aan de deur bezorgd worden nauwelijks meer te kunnen weerstaan.

Tegelijkertijd is de Chinese overheid bezig met het optuigen van een allesomvattend social credit systeem waarin alle burgers van een betrouwbaarheidsrating worden voorzien. Deze score heeft vervolgens weer gevolgen voor het krijgen van een lening, het kopen van een huis en zelfs de toegang tot onderwijs. Dit systeem is onder andere gebaseerd op de data die de techgiganten aanleveren op basis van de aankopen van hun consumenten, waaronder dus ook veel Europeanen.

Welke gevolgen hebben deze ontwikkelingen voor onder andere onze privacy? Worden ook wij dadelijk onderworpen aan de grillen van een betrouwbaarheidsrating als wij het land willen bezoeken of daar zaken willen doen? Waarom kiest het land voor dit systeem dat wij vooral kennen uit afleveringen van Black Mirror? Hoe kijkt China eigenlijk naar het Westen? Hoe ziet het land zijn nieuwe plaats in de wereldorde? Over deze en andere prangende vragen gaan we tijdens deze Tegenlicht Meet-Up in discussie. Eerst kijken we samen naar de aflevering, waarna de experts met elkaar en het publiek in gesprek gaan over dit hyperactuele onderwerp.

Het programma wordt geleid door Svenja van Vondelen, m.m.v. Simone van Trier.

De experts deze avond zijn:

Dr. Wim Muller
Wim Muller is assistant professor Internationaal en Europees recht aan de Universiteit Maastricht. Hij is naast jurist ook historicus en promoveerde in 2013 op het onderwerp ‘China en de toekomst van het internationaal recht’ aan het prestigieuze European University Institute te Florence. Muller zal gedurende deze Tegenlicht Meet-Up zijn licht laten schijnen op China’s nieuwe plaats in de wereldorde, de veranderingen die dit voor de mondiale verhoudingen met zich meebrengt en de Chinese visie op de internationale betrekkingen, met name die met het Westen.

Hans Moleman
Hans Moleman is oud-journalist van de Volkskrant en was langdurig correspondent in Afrika en China. Ook schreef hij twee boeken over China: De rode miljardair, over hoe Jack Ma met Alibaba de wereld probeert te veroveren en de verzameling Avonturen in modern China over zijn correspondentschap in het land. Tijdens de Tegenlicht Meet-Up zal Moleman mooie verhalen over zijn tijd in China met ons delen en ons bovendien meer vertellen over de Chinese techgigant Alibaba, oprichter Jack Ma en diens relatie met de Chinese staat.

Monique Groeneveld
Monique Groeneveld zette in 1992 voor het eerst voet op Chinese bodem. De Chinese taal en geschiedenis zijn haar grote passie. Monique is mede-oprichtster van China Inside, een bedrijf dat zowel cursussen in de Chinese taal organiseert, als activiteiten op het gebied van economische en culturele uitwisseling tussen China en het westen. Monique zal tijdens deze avond vertellen over de cultuurverschillen tussen China en het westen en ons uitleggen hoe de Chinezen naar ons westerlingen kijken.

Datum: donderdag 28 juni
Tijd: 19:30 tot 22:00
Locatie: Lumière Cinema, Bassin 88 te Maastricht, zaal 6
Toegang: gratis wel reserveren per telefoon (043 – 321 40 80) of website Lumiere.

 

 

 Fotoverslag

Fotograaf: Kenneth Tan