Trump, het Populisme en de Democratie

Trump, het Populisme en de Democratie

08 november 2016, 20:30 - 22:00

Locatie Centre Céramique


Op 8 november a.s. gaan de Amerikanen naar de stembus om, wie weet, misschien wel de meest spraakmakende presidentskandidaat ooit op het schild te hijsen: Donald Trump.

De dingen die hij zegt en zijn stijl van opereren baren veel opzien en zorg, maar passen ook in een tijdgeest waarin ‘het volk’ verongelijkt is en zich niet gehoord voelt; waarin politici als Trump, Wilders, Le Pen, Hofer en Orban heel zichtbaar zijn; en hun ideeën over het functioneren van de democratie, veiligheid, en nationale identiteiten op brede aanhang lijken te mogen rekenen.

Waarom zijn zij zo populair? Hoe relevant zijn parallellen met het opkomend fascisme in de jaren dertig? Hoe beïnvloeden The Donald en de zijnen het politieke en het publieke debat? Wat heeft hun populariteit te maken met het (dis)functioneren van onze democratie, de boosheid van het volk? En hoe gaat de wereld eruit zien als zij daadwerkelijk de macht krijgen?

We praten hierover met o.a. Georgi Verbeeck (hoogleraar geschiedenis, UM en KULeuven), Lodewijk Dros (theoloog en journalist Trouw). Darryl Cressman (UM) zal als side-kick het breaking news vanuit de VS brengen.

Het debat wordt geleid door Simone van Trier.

Fotoverslag

© Kenneth Tan