Vluchtelingen in Limburg

Vluchtelingen in Limburg

25 november 2015, 19:30 - 21:30

Locatie Muziekgieterij


Verslag

Scroll naar beneden voor het fotoverslag

SPHINX i.s.m. L1, Dagblad de Limburger en Universiteit Maastricht

Met o.a. Annemarie Penn-te Strake (voorzitter provinciaal platform vluchtelingen, burgemeester Maastricht), Simone Filippini (CEO Cordaid), Michael Heemels (Statenlid PVV), prof. Hein de Haas (hoogleraar Migratiestudies UM), dr. Djamila Schans (ministerie van Veiligheid en Justitie) en Judith Janssen (Dagblad de Limburger).

O.l.v. Kirsten Paulus en Frans Pollux

Toegang: gratis (max 300)

Hoe moet Limburg omgaan met de vluchtelingen, en hoe vergaat het vluchtelingen in Limburg? Die vragen staan centraal in het Grote Limburgse Vluchtelingendebat, dat op 25 november georganiseerd wordt door L1, MGL, debatcentrum Sphinx, en de Universiteit Maastricht.

Limburg wil 2500 vluchtelingen opnemen en voor kleinschalige opvang zorgen. Dat laat de gemoederen niet onberoerd. Net als elders in het land en in Europa, maken ook hier mensen zich soms grote zorgen over hoe het leven er in hun buurt, dorp, stad, regio zal gaan uitzien. En net als elders zijn er ook hier velen die zich om vluchtelingen bekommeren.

Op 25 november praten we met experts en publiek over ‘Vluchtelingen in Limburg’. Hoe uitzonderlijk is deze toestroom? Wat zijn de zorgen en de risico’s, maar ook de goede kanten van de komst van vluchtelingen naar Limburg? Kan Limburg gastvrij zijn zonder dat zich een onbeheersbaar probleem op de hals halen? Welke problemen voorzien we? Waar zijn we bang voor? Hoe reëel zijn onze zorgen? Wat zijn de problemen waar vluchtelingen in Limburg tegenaan lopen? Hoe vergaat het hen nadat ze een verblijfsvergunning hebben gekregen: hoe moeilijk zijn ‘integratie’ en ‘inburgering’?

Het TV-programma Avondgasten staat op 25 november volledig in het teken van het vluchtelingendebat die avond. Via een livestream op 1Limburg is het debat vanaf 19:30 uur live en online te volgen.

Het debat wordt gefinancierd door de partners en de Provincie Limburg. 

Fotoverslag

© Kenneth Tan