Wie maakt de stad?

Wie maakt de stad?

19 december 2013, 20:00 - 22:00

Locatie Centre Ceramique


Fotorechten: Kenneth Tan

Burgers en overheden zijn druk bezig nieuwe manieren te bedenken om samen een stad te maken. Hoe doen ze dat? Stad.Academie en Sphinx nodigen u uit om mee te praten.

Met: Evelien Tonkens (bijzonder hoogleraar Actief Burgerschap), Vincent Cardinaal (burgerinitiatief Vers Beton, Rotterdam), en vertegenwoordigers van De BRDWR, het Frontenpark, Vrieheide Heerlen, de gemeente Maastricht en inwoners van Maastricht en Heerlen. Moderator: Frans Pollux.

Vroeger was de stad van het stadsbestuur. Maar de karikatuur past niet meer waarin het bestuur van achter de schrijftafel bedacht “wat het beste is voor de stad en haar inwoners”, en dat na wat inspraakrondes ook zo uitvoerde. Burgers eisen een steeds actievere rol op met meer zeggenschap over het lot van hun woonplaats, en overheden zoeken naar vormen om samen te ontwerpen. Maar hoe doe je dat, samen een stad maken? Een beproefde nieuwe werkwijze waarin stadsbestuur en burger eensgezind samenwerken, is er weliswaar nog niet, maar overal in het land wordt geëxperimenteerd met nieuwe manieren van stadsontwikkeling.

Hoe zien de experimenten eruit waarin de burger en de lokale overheid samenwerken? Wat valt ermee te bereiken? Kunnen burgers dat wel, stadsontwikkeling? En is de overheid klaar voor een andere, meer ondergeschikte of gelijkwaardige rol? Wat zijn goede voorbeeldprojecten? Of is het vragen van inbreng van burgers bij stadsontwikkeling simpelweg een bezuinigingsmaatregel?

Stad.Academie en debatcentrum Sphinx organiseren op 19 december om 20:00u in Centre Céramique een discussie met diverse lokale en landelijke sprekers. U bent van harte welkom!

Stad.Academie, de nieuwe opleiding voor huidige en toekomstige stadmakers in de Euregio. Hier onderzoekt men hoe de stilstand op het gebied van Ruimtelijke Ordening kan worden omgebogen tot een nieuwe fase van stadsontwikkeling.

Sphinx is er voor debat, verbeelding & verbinding. Dé plaats in Maastricht waar burgers uit alle hoeken van stad en omstreken met elkaar en deskundigen van gedachten wisselen, luisteren, debatteren en werken aan kwesties die ertoe doen, op manieren die verschil maken.

Voor meer informatie neemt u contact op met:

Sphinx: Floor Krooi (floor@burofloor.nl) of Bart van den Boom (bartvandenboom@home.nl) Stad.Academie: Rebekka Straetmans (rebekka@stadacademie.com)