30 okt Wonen
Locatie Centre Ceramique
We zien in Maastricht grote verschillen in woonkwaliteit en veel strijd om die te behouden of te versterken. Dit leidt tot ongenoegen en spanningen, die soms hoog oplopen. Tegelijk lukt het maar moeilijk om bouwopgaves ingevuld te krijgen door weerstand van bewoners, (stikstof)regels, vertragende procedures en geldgebrek.
Zo ongeveer in heel Nederland is er woningkrapte. Veel mensen zoeken een huis, maar er komen maar weinig woningen bij. Wooncorporaties en commerciële ontwikkelaars lopen in Maastricht tegen allerlei beperkingen aan of krijgen te maken met bezwaren en protesten. Bewoners van de duurdere koopwoningen willen geen sociale huurwoningen en studentenwoningen in hun buurt (en liefst ook geen dagopvang, asielzoekerscentrum, windmolen of wat dan ook).
Gezond wonen is bovendien een belangrijk thema in Maastricht, want dat staat onder druk. Denk aan het klimaat (hittestress, overstromingen én droogte), verkeersdruk (inclusief fijnstof), bereikbaarheid en het beperkte aantal groenvoerzieningen en speelplaatsen. Een heleboel vragen liggen op tafel om een interessant en stevig debat over te voeren.
* Moeten we uitbreiden in de breedte of in de hoogte?
* Van idee tot nieuwbouwhuis duurt in Maastricht zo’n 10 jaar. Kan dat niet sneller?
* Kan participatie van burgers en omwonenden (twee aparte groepen!) helpen verschillen te overbruggen? * Waar lopen woningcorporaties tegenaan?
* Hoe kunnen we verdere scheiding van groepen en buurten in onze stad voorkomen?
* Wat kan de gemeente beter en/of sneller doen?
* Is er meer ambitie nodig en is er eigenlijk wel een lange termijn visie?
* Kan gerichtere inzet van de burgerbegroting of zorgbudget helpen om knelpunten op te lossen?
* Kunnen we de focus van de burgerbegroting meer op gezond wonen leggen?
* Welke alternatieve woonconcepten kunnen we bedenken om knelpunten te omzeilen?
* Hoe belangrijk is de aanwezigheid en de kwaliteit van publieke voorzieningen in een wijk? Denk aan scholen, buitenschoolse opvang, speelplekken, eerstelijnszorg, ontmoetingsruimtes, openbaar vervoer…
Moderator van deze avond is Esther Geuting, directeur innovatie bij Stec Groep. Hoogleraar vastgoedfinanciering Piet Eichholtz verzorgt de introductie.
Gemeenteraadslid Ria Makatita-Hendrikx, directeur-bestuurder Woningcorporatie Maasvallei Sarah Klein Haneveld en directeur RO Groep Piet Joosten schuiven aan.
Aanmelden via info@debatcentrumsphinx.nl