Jijmaghetzeggen#7: de Burgemeester, de Jongeren en hun Burgerbegroting

Jijmaghetzeggen#7: de Burgemeester, de Jongeren en hun Burgerbegroting

24 september 2017, 14:30 - 16:30

Locatie Centre Céramique


Wat?

Debatcentrum Sphinx organiseert op zondag 24 september Jijmaghetzeggen#7. Tijdens deze publieke bijeenkomst presenteren verschillende groepen jongeren hun burgerbegroting voor de Gemeente Maastricht aan Burgemeester Annemarie Penn–te Strake. Elke groep heeft een plan met begroting gemaakt waarmee ze een probleem voor hun eigen doelgroep en de stad Maastricht te lijf gaan.
Welke kwesties in Maastricht zouden zij willen aanpakken? Hoe willen ze dat doen? Met wie willen ze daarvoor samenwerken en hoe besteden ze het beschikbare budget? Wat vindt de burgemeester van deze manier om jongeren bij de stad te betrekken?

 

Hoezo?

Overal in Nederland en Europa zijn er experimenten met het vernieuwen van de democratie. Al deze experimenten proberen politiek en burgers weer dichter bij elkaar te brengen. Als lid van de Commissie Toekomstgericht Lokaal bestuur van de VNG is ook burgemeester Penn actief betrokken bij de vernieuwing van de lokale democratie. Met deze bijeenkomst zet Debatcentrum Sphinx een mini-experiment in Maastricht op door jongeren een burgerbegroting te laten maken, en samen met jongeren en de burgemeester van Maastricht te praten over de betrokkenheid van jongeren bij de stad en de democratie. Concrete vraagstukken voor jongeren in Maastricht – gesignaleerd door de jongeren zelf – vormen daarbij het uitgangspunt.

 

Hoe?

Iedere groep krijgt een virtueel bedrag van €50.000,-. Met dit bedrag kunnen zij één of meerdere projecten bedenken voor hun eigen generatiegenoten binnen Maastricht. Het project moet zowel voor de jongeren zelf als voor de stad een oplossing zijn voor een specifiek vraagstuk.

 

Wanneer?

Op zondag 24 september leggen de jongeren hun burgerbegroting voor aan de Burgemeester. Iedereen is daarbij van harte welkom om mee te luisteren en te praten over de voorstellen en het idee van een burgerbegroting.

Datum: 24 september 2017, 14:30u
Locatie: Centre Céramique
Moderator: Rudy van Beurden
Toegang gratis

 

 Fotoverslag