Gezondheid, een privilege of een recht?

Gezondheid, een privilege of een recht?

24 april 2024, 20:00 - 22:00

Locatie Centre Céramique


Een debat over de gezondheidskloof in Maastricht

In Nederland leven de 20 procent meest welvarende mensen ruim 8 jaar langer dan de 20 procent minst welvarende mensen. Welvarende Nederlanders leven bovendien 24 jaar (!) langer in goede gezondheid. Ook binnen Maastricht zijn de verschillen groot. Het maakt uit of je in Nazareth of in Villapark woont. Niet alleen hoe gezond je bent, maar ook hoe goed je de weg naar de juiste (geestelijke en lichamelijke) zorg weet te vinden. Onrechtvaardig? Oneerlijk? Ja! Maar hoe overbruggen we deze gezondheidskloof in een land waarvan we vaak denken dat iedereen er gelijke kansen heeft?

Op 24 april organiseren we een debat over dit actuele thema onder leiding van Lennart Booij. Hij is onder meer moderator bij De Balie in Amsterdam én hij is benieuwd naar jouw mening. Want wat is een stad zonder breed debat? Niet alleen met de mensen aan tafel, maar ook met de mensen uit het publiek.

Sprekers

  • Twee sprekers werken bij GGD Zuid Limburg: Marjon Hulst en Mandy Leurs-Stijnen. Marjon is strategisch beleidsadviseur en programmamanager Trendbreuk en Mandy is onderzoeker en epidemioloog en programmacoördinator Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Mosa. Zij duiden de feiten over de gezondheidssituatie en de gezondheidsverschillen in Zuid-Limburg in het algemeen en in Maastricht in het bijzonder.
  • Latifa Abidi is universitair docent gezondheidsbevordering aan de UM. Ze doet onderzoek naar sociaal economische gezondheidsverschillen en specifiek naar het betrekken van de doelgroep. Is de doelgroep moeilijk te bereiken, of zijn de onderzoekers onbereikbaar?
  • Pascale Bruinen laat via de Academie voor Zelfherstel mensen zien dat ze zelf iets kunnen doen aan hun gezondheid, naast naar een dokter gaan en medicijnen slikken. Wat betekent je mindset voor je gezondheid?
  • Thea van der Waart is huisarts in de Maastrichtse wijk Wittevrouwenveld. Zij vertelt wat ze merkt van de gevolgen van armoede op de gezondheid, van gezondheidsverschillen binnen haar wijk en van de invloed van desinformatie en wantrouwen.
  • We worden aan de ene kant beïnvloed om gezond te leven en worden aan de andere kant verleid om ongezonde keuzes te maken. Gedragsadviseur bij Behavior Change Group Rona van der Dussen, praat over gedragsbeïnvloeding en de effecten daarvan.

Wanneer: 24 april 2024.
Hoe laat: Inloop 20.00 uur, start debat 20.30 uur, einde 22.00 uur.
Locatie: Centre Céramique, Avenue Céramique 50 in Maastricht.
Toegang: gratis.
Aanmelden: info@debatcentrumsphinx.nl

Kom luisteren én meepraten bij Centre Céramique!