Eerste hulp bij radicalisering

Eerste hulp bij radicalisering

11 mei 2015, 19:30 - 22:00

Locatie De Brandweer


Foto’s door Kenneth Tan
Met o.a.: Carmen Becker (politicoloog RUG), Johan van de Beek en Claire van Dyck(Dagblad De Limburger), Esra Dede (OneWorld) en Onno Hoes (burgemeester Maastricht)

Ook vanuit Maastricht zijn in de afgelopen tijd jongeren vertrokken naar Syrië. Ouders, docenten en geloofsgenoten geven aan dat ze nauwelijks grip op hun radicaliserende kinderen krijgen; ideeën over wat te doen bij (vermeende) tekenen van radicalisering staan in de kinderschoenen; en ondertussen vliegen de clichés ons om de oren over hoe radicalisering werkt, wie er vooral gevoelig voor zouden zijn, en wat ‘wij’ of ‘zij’ eraan zouden moeten doen.

Na het debat over de aanslag op Charlie Hebdo, in januari van dit jaar, praten we in Eerste Hulp Bij Radicalisering over radicalisering in onze eigen omgeving. We gaan, met een panel van o.a. religie-onderzoekers, journalisten, ervaringsdeskundigen en bestuurders, proberen reliëf aan te brengen in die discussie:

Wie radicaliseren, en waarom? We horen vaak dat het om jongeren gaat die systematisch ervaren dat ze er niet bij horen: buitengesloten, gediscrimineerd, altijd ‘anders’? Is dat wel zo? Hoe werkt radicaliseren eigenlijk? Door welke ‘islam’ worden sommige jongeren verleid? Welke rol speelt het Internet, de school, de ouders, de moskee, vrienden? Wanneer is het gaan dragen van een hijab of een baard een teken van radicalisering?

En vooral: hoe kun je voorkomen dat jongeren het pad van radicalisering oplopen? Wat moeten ‘preventie-mensen’ weten en kunnen? Moet je dreigen met seculiere maatregelen (paspoort afpakken), ‘soft’ zijn (‘we moeten hen duidelijk maken dat ze hier echt welkom zijn’), of religieuze argumenten in de strijd werpen (“Alleen een religieus argument, gericht op de kwetsbare delen van de IS-ideologie kan voor twijfel zorgen bij jihadgangers” (Aimen Dean))?

Het debat is een initiatief van Burgemeester Hoes, ondersteund door de Gemeenteraad en georganiseerd door debatcentrum Sphinx.

Toegang gratis