De Voedingsindustrie | Ceres

De Voedingsindustrie | Ceres

30 september 2018, 16:45 - 18:30

Locatie Filmtheater Lumiere


Documentairevertoning: ‘Ceres’ met na afloop een debat.
 
De Voedingsindustrie is een programma dat Debatcentrum Sphinx organiseert samen met DocFest en Gedeelde Weelde. Het programma start tijdens Docfest, editie 2018, met de Limburgse première van Ceres en zal in zowel januari en april van 2019 (jubileumeditie Docfest) worden vervolgd.
 
In Ceres volgen we vier jonge boerenkinderen die de oogstcyclus en de kringloop van leven en dood elk op hun eigen manier ervaren. Ze wonen op afgelegen Zeeuwse boerderijen en dromen ervan om later boer te worden, net als hun vaders en grootvaders. Maar hoe ouder ze worden, hoe meer verleidingen van buitenaf hun isolement binnendringen.
 
In het aansluitende debat komen jonge boeren aan het woord. Zij zijn een stap verder dan de kinderen in Ceres en kunnen vertellen of zij gelukkig zijn met de keuze om je ouders op te volgen en boer te worden.

__

Ceres
Ceres  is een poëtische en voelbare documentaire die vier kinderen en hun ervaring met de cyclus van het leven op een boerderij volgt. In een intiem portret verkent de documentaire de wereld door de ogen van de kinderen en onderzoekt het de relatie die zij hebben met de natuur en de maatschappij.

Elk van de vier kinderen in CERES woont op een afgelegen boerderij in het zuidwesten van Nederland. Terwijl ze leren over het beroep en de nalatenschap van hun voorouders, dromen ze ervan dat ze op een dag de boerderijen van hun vader zullen overnemen. Hoewel ze nooit aan hun aspiraties twijfelen, begint de buitenwereld hun universum binnen te dringen als ze de puberteit bereiken, waardoor de ervaringen, aannames en perspectieven van hun eigen unieke werelden in twijfel worden getrokken. Naarmate de seizoenen voorbijgaan en gewassen worden gezaaid en geoogst, dieren worden geboren en geslacht, worden de kinderen geconfronteerd met de vluchtigheid van de natuur, de dreiging van extreme weersomstandigheden en de oneindige cyclus van leven en dood. Niet alleen een verhaal over het leven op een boerderij maar een verhaal van contrasten over het conflict tussen dromen en realiteit, gemeenschap en isolatie. Maar het belangrijkste is dat het een verhaal is over opgroeien. CERES is in essentie een universeel verhaal.

(Janet van den Brand, Nederland, 2018, 73 min. Nederlands gesproken, Engels ondertiteld).
__

Tickets voor dit programma zijn te koop via de website van Lumiere.

Datum: zondag 30 september
Tijd: 16:45 uur
Locatie: Lumiere Maastricht
Toegang: € 6,50 – 8,50

Meer informatie volgt op de website en sociale media.

 Fotoverslag

Fotograaf: Celine Braeken