Tegenlicht meet-up: de Klimaatzaak

Tegenlicht meet-up: de Klimaatzaak

02 november 2015, 19:30 - 22:00

Locatie De Brandweer


Verslag

In samenwerking met de gemeente Maastricht.

Met o.a.: Marjan Peeters (hoogleraar milieurecht UM) en Gerdo van Grootheest (wethouder).

 

In juni van dit jaar won Urgenda de KlimaatZaak en dwong daarmee de overheid tot een stringenter klimaatbeleid. In de Tegenlicht uitzending met diezelfde naam volgen we de Limburgse advocaat Roger Cox, die de zaak bepleitte voor de rechter.

Het is de eerste keer dat een rechter een Staat verplicht om concrete maatregelen te nemen tegen klimaatverandering. Internationaal betekent deze uitspraak een steun in de rug voor klimaatzaken in andere landen. Maar er is ook kritiek op de zaak, de uitspraak, de rol van de rechter, de uitzending zelf.

In deze Meet-Up bekijken we samen de Tegenlicht uitzending, en gebruiken we vervolgens de Klimaat-Zaak om naar de Energie-Akkoorden te kijken die de Gemeente Maastricht en een groot aantal partijen van plan zijn te ondertekenen, daartoe aangemoedigd door het Platform COOL. We praten met de eerste ondertekenaars – woordvoerders van UM, AZM en WML – en wethouder Gerdo van Grootheest (namens de gemeente) over de achtergrond en toekomst van die Akkoorden, met prof. Marjan Peeters over over de zin en onzin van dergelijke lokale initiatieven, over de mogelijkheden die burgers hebben om de partijen aan hun afspraken te houden.

Aansluitend zullen drie partijen de eerste Energie-Akkoorden ondertekenen. We sluiten de avond af met een borrel.

Moderator: George Vogelaar
Toegang: gratis