‘Wij kunnen niets meer voor u doen’

‘Wij kunnen niets meer voor u doen’

09 december 2014, 20:00 - 22:00

Locatie Centre Ceramique


‘Wij kunnen niets meer voor u doen’ Over- en onderbehandelen in de zorg

O.l.v. Simone van Trier

Op dinsdag 9 december organiseert Sphinx i.s.m. debatcentrum ForumC en partnerorganisatie het Lindeboom Instituut een debat over ‘overbehandelen’. Met als centrale vraag: wanneer wordt de arts van geneeskundige een ‘begeleider naar de dood’?

In de gezondheidszorg komst steeds meer oog voor feit dat ‘altijd doorbehandelen’ niet per definitie goed is. Denk aan de discussie over kosten in de gezondheidszorg en de aandacht voor palliatieve zorg.

Artsen, maar ook patiënten en hun geliefden, zien zich voor dilemma’s gesteld. Geneeskunde is nu vooral gericht op het beter maken en verlichten van pijn. Maar chronificatie van ziekten als kanker vergroot de behoefte aan goede zorg naar het einde toe. Wat is de rol van de arts hierin? En wat te doen wanneer wensen van patiënten botsen met de kennis van de arts, bijvoorbeeld wanneer iemand nog te genezen is maar daar zelf anders over denkt? Zijn de antwoorden op dergelijke vragen ook afhankelijk van leeftijd of culturele achtergrond van een patiënt?

Te gast zijn Jaqueline Bouts (verpleegkundige & oprichter jongerenhospice Xenia), Harm Kuipers (arts en ervaringsdeskundige), Roy Lalisang (oncoloog MUMC), en Maarten Verkerk (filosoof, medeauteur publicatie Overbehandelen).

toegang gratis